info    06 20 90 00 87

Afscheid

test-01-800-600

Ooit werd je geboren en was je eerste adem er. Zomaar. Of blijft het een geheim?
Iemand tilde je op en noemde je naam. Zo begon de reis van je leven. Onderweg maken jij en ik van alles mee. Wind mee, wind tegen; we spelevaren of gaan bijna kopje onder. We leren en leren af, we hebben lief, worden met vallen en opstaan wijzer.

Ergens onderweg komt er ook altijd afscheid. We verliezen mensen aan het leven of aan de dood. Iedereen die ooit heeft meegemaakt hoe iemand van wie je houdt de laatste adem uitblaast weet dat ook die laatste adem vol van geheim blijft. En dan komt het laatste afscheid. Je zoekt naar woorden, naar zin, je zoekt naar woorden die recht doen aan wie hij/zij voor je was. Je zoekt naar een beeld, een ritueel dat meer zegt dan woorden alleen. Je zoekt troost in muziek, een lied; je zoekt een ruimte waar je bijeen kunt komen om waardig afscheid te nemen. Zoek je iemand die je helpt te verwoorden wat je wilt zeggen of iemand die spreekt waar jij dat niet kunt of wilt? Ik denk graag met je mee.

Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar ervaring bij het leiden van of het spreken bij een afscheidsplechtigheid binnen of buiten de kerk. Wat bij mij voorop staat is altijd zo persoonlijk mogelijk afscheid nemen in een taal die past bij degene die er niet meer is en bij de achterblijvers.

In de rubriek gedichten vind je een aantal teksten over afscheid, die een beeld geven van mijn gedachten en woordkeuze en die je wellicht kunt gebruiken.
Het gedicht “Vergeet-me-nietjes” schreef ik in 2013 ter nagedachtenis aan mijn moeder en is me om die reden dierbaar. De tekst van dit gedicht vind je hieronder.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Bel of mail gerust.

 

Vergeet-me-nietjes 

Vergeet-me-nietjes zaaide jij
in zoveel kleine dingen:
in wie je was, in wat je zei-
zoveel herinneringen…

Vergeet-me-nietjes zaaide jij
in fouten en in falen,
in alles waar je groot in was-
zoveel, zóveel verhalen…

Vergeet-me-nietjes zaaide jij
in woorden en in zinnen,
maar ook in stiltes hoor ik jou-
jouw stem, hier zacht van binnen….

Vergeet-me-nietjes zaaide jij
die in mijn hart nu groeien:
zolang ik leef, zijn ze bewaard
en mogen ze hier bloeien…

Vergeet-me-nietjes overal,
jouw naam bij mij geborgen,
wij samen reizen door de tijd,
voor altijd, nu en morgen.

Scroll to Top